söndag 19 mars 2017

Hipp hurra...

...för nu vet jag hur mycket jag får i pension. Kan ni gissa hur mycket jag får?

Nej, jag avslöjar det istället.

När skatten är dragen får jag ut 7516  kronor exakt.....drygt 2000 kr dras i skatt...

Jag väljer att publicera detta. Dels för att jag aldrig skämts för hur lite eller hur mycket pengar jag tjänar. Det tycker jag är fullständigt ointressant i förhållande till min person. Vet att, åtminstone bland äldre, så ska man hålla tyst om vad man tjänar. Trams tycker jag.

Att jag får så lite i pension är inte min ensak. Nej, det är tyvärr många fler med mig som drabbas av det här. För det första är det nuvarande systemet ett skämt. Dessutom närmast kriminellt. Hur kan man ens tänka tanken att spela med människors pengar? För det är ju så det blir med premiepensionen. Fullständigt knas och detta måste stoppas. 

Dessutom är jag kvinna och det gör inte saken bättre utan sämre. Jag valde att vara hemma med mina barn de två första åren och sen arbetade jag halvtid i många år. Detta gjorde jag mycket för att jag både ville och för att jag helt enkelt inte hade ork att arbeta heltid och sen ta hand om barn. Men bara för att jag valde detta sätt så sjunker min ersättning drastiskt och det är inte bara det att jag stannade hemma när barnen var små. Nej, bara det faktum att jag är kvinna gjorde att min lön var mindre än de flestas män och det syns nu. Fy sjutton vad orättvist det är!!

Men, nu är jag inte en sån människa som hemfaller åt att falla i självömkan så därför bryr jag mig inte så mycket om att jag är och förblir fattig. Det finns liksom värre saker här i livet på nåt sätt. Att jag kan tänka och säga så beror helt och hållet på att jag har en kär familj som alltid har och alltid kommer att stötta mig. Det betyder hjälp med vissa betalningar, hjälp med mat osv. Hade jag inte haft denna hjälp då vete tusan hur jag känt. Deprimerad troligen. För pengar är ändå viktigt när det kommer till kritan. Det är inte speciellt roligt att alltid, alltid behöva tänka på vad jag ska välja bort av det jag vill göra eller uppleva. 

Jag är tacksam att jag bor i Sverige ändå, för vi som har så låg pension får hjälp att klara livhanken, men det känns ju lite skumt. Troligtvis kommer jag att få hjälp med nästan hela min hyra, det är vad jag hoppas på i alla fall för då kommer jag upp i ungefär samma ekonomiska nivå som jag varit innan pensionen och den var tillräckligt krass så mindre vill jag inte ens tänka på.

Ja, det är konstigt. Här sitter jag alltså nu. 65 år och ålderspensionär. Jag har längtat, det har jag. Men ekonomin...var jag inte mer värd i samhällets ögon än så här?? 

Det är mer än konstigt, kanske det till och med är för bedrövligt. Jag har ju faktiskt "gjort rätt för mig"....

Skulle kunna skriva upp allt jag gjort genom åren men det skulle ni inte orka läsa. Så ni får tro på mitt ord att jag har bidragit ända tills jag däckade psykiskt. 

Jag bidrar förresten fortfarande men det får jag inga pengar för. Men jag får självkänsla och harmoni. Det är inte fy skam. Fast lite mer pengar hade jag alls inte sagt nej till.

Här är de pengar jag får varje månad för att jag arbetade 5 år halvtid för staten.Måste bara tillägga detta: när jag besökte pensionsmyndigheten inför min pension för att få mer information om hur mycket pengar jag kommer att få så säger handläggaren när hon ser mina siffror:
"Du ska veta det att du ligger bra till ekonomiskt. Många har mindre än vad du har".

Fy hundan! Upp till kamp alla pensionärer! Eller nej: upp till kamp alla, även ni unga, för ni kommer att hamna där fortare än ni anar. Om politikerna inte ändrar systemet till det bättre innan dess vill säga. Låt oss hoppas det! 

Nej, låt oss kräva det!

4 kommentarer:

 1. Japp, tyvärr har hon ju rätt, alltså handläggaren på pensionsmyndigheten. Tänker på många människor som missar garantipension..För att du ska få full garantipension krävs att du har bott 40 år i Sverige från och med det år du fyllde 16 till och med det år du fyller 64 år. Det är ju rätt många som drabbas här, invandrare etc. och de får ju uuurdålig pension. Din är ju kass den också, men ja, det är väldigt många som har en ännu lägre pension. (om det nu är någon tröst)...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är verkligen trist att det blir så här. Dessutom är det ju de som redan tjänat lite från början som får ännu mindre när de når pensionsåldern. Tråkigt.

   Radera
 2. Ja du vad finns att säga mer än skandalöst.
  Det är inte stora pengar du ska klara dig på.
  Hade varit skönt att vara ekonomiskt oberoende och slippa tänka på att vända och vrida på varenda krona.

  Kram

  SvaraRadera