lördag 4 februari 2017

Pensionär

Hurra hurra hurra! 

Jag blir snart pensionär, alltså ålderspensionär. Eftersom jag varit sjukpensionär ett antal år så kan inte jag välja när jag vill gå i pension utan jag blir automatiskt ålderspensionär vid 65 år.

Passar mig förträffligt. Jag älskar att vara pensionär och att vara befriad från arbetslivet har varit min räddning från att förbli sjuk. Jag blev frisk av att inte behöva gå iväg till ett arbete.

Det där är ju olika och en del mår nog bättre av att gå iväg till ett arbete och det hade ju varit skönt för mig också om man ser det ur ett ekonomiskt perspektiv. 

Men jag är evigt tacksam för att jag bor i Sverige och för att sjukvården och försäkringskassan till slut förstod att jag bara blev sämre och sämre av att arbeta. Det är sorgligt och jag sörjer det fortfarande ibland men har lärt mig att acceptera om inte till 100% så till 95 % i alla fall.

Även om jag är fattig så mår jag i alla fall bra och hur är det nu man brukar säga...att hälsan är det viktigaste vi har och så är det väl. Att få vara frisk är ju en förutsättning för ett bra liv. Även om man kan vara sjuk och ändå ha ett relativt bra liv. Beror mycket på vad för sjukdom man har.

Ibland undrar jag hur mitt liv skulle sett ut om jag fått ordentlig behandling redan som tonåring då mitt liv började strula till sig riktigt ordentligt. Men men, jag ska som sagt inte fundera för mycket över det. Det är liksom ingen idé nu. 

Tillbaka till nutiden och tänk så bra jag mår idag. Jag känner att det blir bättre för varje år som går och att jag till och med börjar känna en inre frid som är så besynnerligt skönt. 

Jag funderar också på ibland vad det är specifikt som gjort att jag inte klarat av ett arbete utan att bli sjuk. Det är svårt att sätta fingret på. Kanske det handlar om min personlighet. Hade jag hittat ett yrke där jag fick vara både social och ensam och att jag fick bestämma själv när jag skulle vara social eller ensam så hade jag nog klarat av att jobba. Nu valde jag förskollärare och då fick jag ju allt i ett och samma paket. För min del blev det katastrof i längden. 

Ett konstnärligt yrke har jag alltid drömt om men aldrig haft självkänsla nog att försöka förverkliga. Återigen gäller det att försöka acceptera. Men vem vet, jag kanske inte hade klarat det heller. 

Vet ni vad som är en toppengrej med att bli 65 år om man bor i Kungälvs kommun?

Jo, nu kan jag åka GRATIS hela dagarna inom Kungälvs kommun med buss och tåg och båt!! 

Gissa om jag är glad! Jag tror jag kommer att bege mig till havet nästan varje dag från och med mars när jag får kortet. 

Tack Kungälvs kommun för det!!
6 kommentarer:

 1. Grattis!
  Du skriver så befriande härligt.

  Kram och ha en toppendag!

  SvaraRadera
 2. Åh tack snälla du! Det var fint sagt.
  Kram tillbaks!

  SvaraRadera
 3. Grattis! Jag har några år kvar innan jag kan gå från sjukpensionär till ålderspensionär. Jag har också jobbat inom förskolan, men som ekonomibiträde. Tog tjänstledigt för studier då jag blev sjuk av jobbet. Tyvärr kunde jag inte fullfölja mina studier utan det slutade med sjukpension.
  Gillar din blogg och kommer att följa dej. Roligt med nya bekantskaper!
  Ha det bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt att du vill följa mig! Jag följer dig också.
   Ha det så bra du med!

   Radera
 4. Spännande. Hur påverkas ekonomin av att gå från sjukpensionär till pensionär? Blir det mer eller mindre eller oförändrat i plånboken?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Liv! I mitt fall verkar det nästan som att jag kommer att få mer...hoppas det i alla fall!! Men vet inte förrän jag får min första pension.
   Tack för kommentaren. Alltid så roligt att få respons på det man skriver!

   Radera