torsdag 12 januari 2017

Kväljningar

Har du en bettskena? Då har du gjort ett avtryck hos tandläkaren precis som jag gjorde.

Mitt bett är förfärligt. Det är snett och jag har faktiskt inget riktigt bett vilket innebär att tänderna sliter på tungans sidor och emellanåt har jag väldigt ont och det blir sårigt i kanterna. Usch. 

Men med en bettskena och lite mungympa så går det faktiskt att reda ut det där. Vilket är tur för när det gör ont i tungan gör det ont att prata....blä

Jag har en gammal bettskena men den har tydligen blivit för gammal som sagt, så folktandvården tyckte att jag behöver en ny. Det var ju bra. Jag har frisktandvård och det är bland det bästa jag gjort när jag bestämde mig för att skaffa det.

Frisktandvård, vad är det då? Jo, du betalar en summa varje månad istället för att få en räkning varje gång du är hos tandläkaren. Och vi vet ju hur dyra de kan bli. 

Det är en slags försäkring du betalar för och det lönar sig eftersom det mesta ingår i de pengarna som du betalar varje månad. Läs mer om vad som ingår här.

Så det här med att jag får en ny bettskena kostar mig inte mer än de pengar jag betalar varje månad. Hade jag inte haft försäkringen hade jag inte haft råd att skaffa en ny.

Men för att få en bra bettskena måste ju tandläkarna ha ett bra material att jobba med. De lagar till en grön massa och kletar ut den på en ställning som sen lirkas in i munnen. Sen får man sitta där och försöka hålla sig lugn för om du är som jag att du har lätt för att få kväljningar så känns det som att du vill kräkas. Som tur är gäller det bara för den övre tandraden då ställningen ligger an på själva stället där reflexen för kväljningar sitter. Jisses, som jag kämpade, det kom några kramper men inget kräks som tur är, då hade jag tyckt synd om de fina tjejerna som jobbar på folktandvården i Ytterby. 

Man har den där "skiten" i munnen ca en minut så det är inte så lång tid. Den undre tandraden går däremot galant. Inga kväljningar där inte, bara att sitta och gapa och se ut som en fågelunge.

Så nästa vecka ska jag hämta min nya bettskena. Tänk om den är rosa som den här?


Jag får ju lägga till att jag ska ha denna bettskena på nätterna. På dagarna behöver jag den inte.

Ha en bra dag alla därute. Vi går mot ljusare tider, så håll ut!


1 kommentar:

  1. Har inte bettskena men tror att jag skulle reagera precis som du med kväljningar om jag hade den geggan i munnen.

    Ha en fin dag!
    Kram

    SvaraRadera